Belastingdienst verlangt informatie van verzekeraars over zwart werk bij letselschadevergoedingen

(bron: FD)

De Belastingdienst is voornemens om informatie op te vragen bij verzekeraars over letselschadevergoedingen die zijn gebaseerd op inkomsten uit zwart werk. Deze stap volgt op een uitspraak van de Hoge Raad, waarin werd bevestigd dat verzekeraars ook compensatie moeten bieden voor verloren zwart inkomen na een ongeval. Dit stelt de Belastingdienst in staat om achtergehouden inkomsten op te sporen en navorderingen en boetes op te leggen voor niet-aangegeven inkomsten.

De Belastingdienst bevestigt dat het de mogelijkheden onderzoekt om deze gegevens bij verzekeraars te verkrijgen. Er zijn al gesprekken gevoerd met de verzekeraars, maar er ligt op dit moment nog geen formeel informatieverzoek. Privacy is een belangrijke overweging; voordat er gegevens worden gedeeld, zullen er procedurele afspraken worden gemaakt.

In een arrest van april heeft de Hoge Raad een eerdere uitspraak bekrachtigd over schadevergoedingen. Bij het vaststellen van de schade moet rekening worden gehouden met inkomsten uit zwart werk als het slachtoffer hierdoor minder kan verdienen. Dit biedt de Belastingdienst een kans om verborgen inkomsten aan het licht te brengen.

Het Verbond van Verzekeraars heeft aan het FD bevestigd dat er overleg is geweest met de Belastingdienst over het mogelijke informatieverzoek, maar het is nog te vroeg om op een formele aanvraag te reageren.

 

Lees hier (https://fd.nl/politiek/1533574/fiscus-hoopt-via-verzekeraars-zwart-geld-op-te-sporen) het artikel in het FD. 

AA1sdqgw.img AA1sdqgw.img