Helmplicht en minimum leeftijd voor 'fatbikers'

De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid gestemd voor een helmplicht voor fatbikegebruikers en een verbod op het gebruik van fatbikes door kinderen onder de 14 jaar. Deze maatregel is ingevoerd vanwege de toenemende ongevallen met fatbikes, waarbij ook andere weggebruikers vaak betrokken zijn.

De motie, ingediend door VVD en NSC, stelt de leeftijd van 14 jaar vast, omdat dit samenvalt met de legitimatieplicht, wat de handhaving eenvoudiger maakt. Momenteel gelden voor fatbikes dezelfde regels als voor reguliere elektrische fietsen, wat betekent dat er geen rijbewijs of helmplicht is.

Minister Madlener van Verkeer heeft echter gewaarschuwd voor juridische complicaties rondom deze regels. Hij benadrukt dat het onderscheiden van fatbikes van andere elektrische fietsen uitdagend kan zijn. Hoewel hij denkt dat de helmplicht en leeftijdsgrens mogelijk zijn, zou dit ook gevolgen kunnen hebben voor alle elektrische fietsen.

Een ander punt van zorg is dat fatbikegebruikers vaak niet verzekerd zijn in geval van een ongeval. Aangezien fatbikes momenteel niet onder dezelfde verzekeringsvereisten vallen als andere voertuigen, kunnen slachtoffers en veroorzakers van ongelukken voor financiële verrassingen komen te staan. Dit vergroot de risico’s en de mogelijke gevolgen van ongevallen met fatbikes.

Onlangs werd bekend dat steeds meer fatbikers in het ziekenhuis belanden, vooral jongeren. Van april tot juni zijn er 115 fatbikers opgenomen, waarvan bijna de helft tussen de 12 en 15 jaar oud was. Dit aantal weerspiegelt niet het volledige beeld, aangezien het is gebaseerd op gegevens van slechts 14 van de 83 spoedeisende hulpafdelingen in Nederland.

Fatbikes mogen officieel niet harder dan 25 kilometer per uur, maar worden soms opgevoerd tot snelheden van 45 tot 50 kilometer per uur. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft onlangs 16.500 illegale fatbikes uit China in beslag genomen.

Heb je zelf een ongeval gehad of ken je iemand die een ongeval heeft gehad, en wil je weten waar je recht op hebt? Neem gerust contact op met Cure Letselschade, ik help je graag verder!

Wanneer je mij mailt (mailto:info@cure-letselschade.nl) neem ik binnen 24 uur contact met je op. Je kunt ook gebruik maken van het formulier (https://www.cure-letselschade.nl/pg-31608-7-113686/pagina/schade_claimen.html) op de website.

istockphoto-104549727-2048x2048 istockphoto-104549727-2048x2048